Gallery 238 | Amsterdam

40 jaar Gallery238

Anno 2024 viert Gallery238 haar 40-jarig jubileum! Een hele prestatie voor een galerie die eerst de financiële en daarna de coronacrisis wist te overleven. De galerie beschikt over maar liefst 160 m2 expositieruimte met daarbij een heuse VIP-ruimte. In de galerie zijn permanent schilderijen te zien zijn van dezelfde kunstenaars waarmee in 2006 begonnen is. Inmiddels zijn die kunstenaars succesvol geworden in binnen- en buitenland.

Brouwersgracht
Midden 1984 zijn Paul & Gerda van Schilfgaarde begonnen met ‘Galerie Brouwersgracht 238’ in het monumentale grachtenpand aan de Brouwersgracht te Amsterdam. In de jaren erna ontwikkelde de galerie zich als een expositieruimte voor vele kunstenaars. In 2005 werd de galerie overgenomen door Paul en Jeannette Lohmann, die in 1996 vanuit hun voorliefde voor de kunst begonnen waren met een verhuur- en leasebedrijf (LoCo-Art V.o.F.) van kunst aan voornamelijk instellingen en bedrijven.

Na de overname werd de naam veranderd in ‘Gallery238’. Ook veranderde de aangeboden kunst: van voornamelijk zeefdrukken en etsen, ging Gallery238 zich richten op schilderkunst van kunstenaars die Paul en Jeannette Lohmann al jaren privé goed kenden. Hieronder bekende namen als Lita Cabellut, Zhuang Hong Yi, Lu Luo, Kantcho Kanev, Svetlana Tartakovska Rien Bekkers en Chris Overbeeke. Van diverse kunstenaars deed Gallery238 ook de begeleiding en/of hun management.

Internationale rol
Door het onderhouden van goede contacten met diverse galeries in Duitsland, België en Spanje, kon het werk van de ‘eigen’ kunstenaars ook in het buitenlandse galeries getoond worden. Hierdoor verkreeg Gallery238 een steeds belangrijkere rol in binnen- en buitenland, ook mede de actieve reclame- en advertentiebeleid en door de diverse kunstboeken die Gallery238 uitgaf, alsmede kunstfilms van onder meer Lita Cabellut (Schoonheid boven alles, 2017), Zhuang Hong Yi en Svetlana Tartakovska (Stories in my head, 2023) waartoe opdracht gegeven werd.

Lees hier ook het artikel in de KUNSTKRANT mei-juni 2024.